درباره نجوم

علم نجوم شاخه های مختلفی دارد. نجوم یک علم بسیار قدیمی است که از قرن ها قبل از میلاد شروع شده. تعیین زمان و ایجاد تقویم از علل اصلی ایجاد نجوم است که به نجوم ارتباط کامل و محسوس دارد. می دانیم که تقویم از هزاران سال پیش در قبایل مصری و بابلی به صورت کاملا ابتدایی بوده.کارهای ایرانیان هم در اختراع تقویم کاملا بدیع بوده.از چند دهه قبل یک شاخه جدید به نجوم اضافه شده به نام فضا. برخی از ستاره شناسان اعتقاد دارن که زیر مجموعه نجوم نیست. بلکه در کنار نجوم هست. به هر حال این شاخه جذابیت خاص خودش را دارد و نیز طرفداران خاص خودش را هم دارد.
جالب ترین شاخه نجوم که اکثر عوام رو به سمت خودش کشونده شاخه رصدی
است با نام نجوم رصدی. هیچ چیز جالب تر از این نبوده که با یک تلسکوپ یا دوربین زیر سپهر نیلگون دراز بکشی و یک نگاه سیر به آن بندازی. نگاه کردن به آسمان حتی با چشم هم زیبا و جذاب هست. اما رصدهای مختلفی وجود دارد. رصد مقارنه ها، گذرها، رویت هلال و گرفتگی ها از این دسته هستند. رصد اجرام مسیه هم در نوع خودش بی نظیر هست.که شامل رصد کهکشان ها،خوشه ها و دیگر اجرام می شود.البته رصد سیارات منظومه شمسی و قمرهاشون خیلی جالب است.

 

4 تمدنی که سعی در پیدایش علم نجوم داشتند :

1-تمدن چین(در کنار رود هونگ هو): توجه به خورشید گرفتگی، ماه گرفتگی، انقلاب تابستانی و زمستانی

2-تمدن بابل(در کنار رود دجله و فرات): استفاده از اهله ی ماه

3-تمدن هند(در کنار رود سند): پیشرفت در زمینه ی طالع بینی

4-تمدن مصر(در کنار رود نیل): توجه به حرکت ستارگان (هرم جیزه مهمترین هرمی است که در مصر قرار دارد و هر 4 جهت را نشان می دهد.)


برگرفته از کتاب: اساس ستاره شناسی_مایکل.ا.سیندر ترجمه:دکتر محمد تقی

عدالتی
نجوم به زبان ساده _مایزدگانی ترجمه:محمد رضا خواجه پور